Mit éreztél, mikor megtudtad, hogy jelöltek az Angyalom-emlékdíjra?

Örültem neki nagyon, de kicsit talán meg is ijedtem.

Mi a problémája a gyermekednek?

Csenge 26 hétre született 650 grammal. 4-es fokú agyvérzést kapott. Ennek következtében látás, értelmi, és mozgásszervi sérült lett. Önállóan semmire nem képes, epilepsziás, shunt-os kislány.

Milyen napi segítségre van szüksége gyermekednek?

Csenge teljes ellátást igényel. Önállóan ülni sem képes. Én etetem, itatom, fürdetem, gyógyszereit oda adom.

Tudsz dolgozni mellette, vagy a gyermeket látod el 0-24-ben?

Nem tudok sajnos dolgozni. 0-24-ben mellette vagyok. Speciális iskolába jár Nyíregyházára. Meg hát a sok kontroll.

Mi a legnehezebb része, ha egy szülő sérült gyermeket nevel?

A lelki része a legnehezebb. Egy édesanyának azt látni, hogy a gyermeke nem fejlődik és ha sír nem tudom miért… Talán fáj valamije, vagy nem érzi jól magát? Sajnos beszélni sem tud, így szörnyű nézni, hogy nem tudja kifejezni magát. Tehetetlen ilyenkor az ember. Mindig az örök találgatás, hogy vajon miért sír, mi lehet a baja?

Hogy sikerült elfogadni a kialakult helyzetet?

Úgy gondolom, hamar el tudtuk fogadni! Ő a mi kislányunk és arról, hogy sérült lett, se Ő, sem pedig mi nem tehetünk. Így imádjuk ahogy van! Sokat beszéltünk róla, mi lehetett a baj, vagy miért történt ez, de igazából ez csak önmarcangolás… Válaszokat soha nem kaptunk és nem is fogunk. Beletörődik idővel az ember, hogy el kell ezt engedni. Minden napból a lehető legjobbat kell kihoznunk, hogy Csenge boldog legyen.

Mivel válhatna könnyebbé az életetek? (egészségügyi támogatás, több pénzforrás, stb.)

Buta kérdés… Nyilván a több pénz. Aki gyereket nevel tudja, milyen anyagi költségekkel jár, na most egy sérült gyerek dupla annyi. Meg ami még iszonyat fontos, az az, hogy az emberek elfogadóbbak legyenek. Ne nézzék ki a sérült gyerekeket.

Mi a legnagyobb vágyad az életben?

Meggyógyuljon! A legnagyobb vágyam, hogy Csenge egy reggel mikor felébred, oda sétáljon hozzám, megöleljen, azt mondja nekem: anya nézd boldog vagyok és egészséges!

Mi lenne az első gondolatod, ha megnyerné a versenyt

Nagyon nagy elismerés.

Mit üzennél a többi anyukának, akik hasonló cipőben járnak?

Hogy ők a legcsodálatosabb emberek a világon! Mindig próbáljanak pozitívak lenni, mert ezt másképp nem lehet. Hiszem, hogy egyszer a sok nehézségért és fájdalomért amin át mentünk, valamikor kárpótol minket az élet.