Ágnesről

Angyal voltál, angyal lettél…

Ágnes 1959. április 28-án született Ózdon, második gyermekként. Négy testvére van. Francia női szabó és női ruha készítőként tanult, ebben a szakmában is helyezkedett el. 1980-ban összeházasodott Károllyal, aki az Ózdi Kohászati Üzemeknél dolgozott hengerészként. 1981. december 6-án megszületett első gyermekük: Ágnes, hála Istennek egészségesen.

1984. február 19-én született meg második gyermekük, Károly, akiről a születés után azonnal kiderült, hogy valami nincs rendben. A koraszülött osztályra szállították, ahol hosszú hónapokat töltött. Közben diagnosztizálták nála az Osteogenesis Imperfecta – köznyelven: üvegcsontúság betegséget. Az orvosok semmi jóval nem kecsegtették a szülőket, eleinte 3 napot, 3 hetet, majd 3 hónapot, végül 3 évet jósoltak gyermeküknek. Ágnes bár idegileg teljesen összeomlott, mégsem adta fel egy percre sem: küzdött gyermekéért, az életben maradásáért. Szükség is volt erre, mert Karcsi kétszer halt meg a kezeiben, de mindkétszer sikerült Őt visszahozni az életbe.

Az első klinikai halál alkalmával, egy nyári napon úgy esett, hogy férjével Miskolcról kellett hazaindulnia gyalog (ez nagyjából 60 km); mire hazaértek teljesen eláztak.

Karesz szoros családi kötelékben nőtt fel, mely annak köszönhető, hogy sem az édesapjának Károlynak, sem az édesanyjának esze ágában sem volt róla lemondani. Ágnes minden álmát feladott, csak azért, hogy gyermeke életben maradjon.

Karesznek az elmúlt 35 évben számtalan spontán törése, kisgyermekként tüdő és középfül gyulladása volt, illetve túl van 3 igen komplikált vesekő műtéten is, ahol az orvosok 0,1-1% túlélési esélyt jósoltak.

Ágnes élt-halt a gyermekeiért, Kareszt pedig egy igazi őrangyalként a széltől is óvta. Teljes alázattal, szeretettel, gondoskodással fordult felé a napnak 24 órájában. Szimbiózis volt közöttük, mígnem 2018 októberében előrehaladott, agresszív leukémiát diagnosztizáltak Ágnesnél. Az események felpörögtek, s a második kemoterápiás blokk után rohamosan romlani kezdett az állapota. Az utolsó 3 hónapjában magatehetetlenné vált, Károly, az édesapa pedig egyszerre viselte fia és felesége gondját. Ágnes 2019. március 12-én elhunyt. Karesz gondját azóta édesapja viseli.