Interjú Szita Edinával

Mit éreztél, mikor megtudtad, hogy jelöltek az Angyalom-emlékdíjra?

Megtiszteltetés, hogy egy ilyen díjra jelölést kaptam. Ez egy pozitív visszajelzés számomra, hogy jó irányba halad az, amit szeretnék elérni értünk és a sorstársaimért.

Mi a problémája a gyermekednek?

Kisfejűség. Teljesen sima agy, a két agyféltekét összekötő híd és a kisagy részleges hiánya. Ezen kívül epilepszia, feszes izomtónus.

Milyen napi segítségre van szüksége gyermekednek?

A napi szükségletei: etetés, itatás, kakiltatás, pisiltetés, váladék szívás, rohamok kezelése…

Tudsz dolgozni mellette, vagy a gyermeket látod el 0-24-ben?

Napi 24 órába látom el Emmát, mivel lassan 8 évesen egy 2 hónapos csecsemő szintjén van és mint említettem, állandó felügyeletet, illetve ellátást igényel.

Mi a legnehezebb része, ha egy szülő sérült gyermeket nevel?

Minden része nehéz ennek a helyzetnek, mind fizikailag, lelkileg anyagilag úgy, hogy közben próbálsz helyt állni, hogy az egészséges gyermeked minél kevesebb sérülést szenvedjen el a helyzettől.

Hogy sikerült elfogadni a kialakult helyzetet?

Elfogadni ezt a helyzetet sosem lehet, csak megtanulsz vele együtt élni és szereted, gondoskodsz a gyermekedről, amíg veled van és próbálsz felkészülni az elfogadhatatlan helyzetre, hogy nagy valószínűséggel neked kell eltemetni a gyermekedet.

Mivel válhatna könnyebbé az életetek? (egészségügyi támogatás, több pénzforrás, stb.)

Az életünk egy saját családi házzal válna a legkönnyebbé, hogy ne kelljen rengeteg pénzzel mást gazdagítani, amit a gyerekekre is költhetnénk és végre lenne egy hely, ahonnan többé nem kell elmenni. Végre biztonságba lennénk.

Mi a legnagyobb vágyad az életben?

A legnagyobb vágyam az életben sajnos sose válik valóra, hogy Emma egészséges legyen és ugyanazokat a dolgokat csinálja, mint a kortársai. Így a vágyunk egy saját ház, ahogy az előző kérdésre válaszolva is leírtam.

Mi lenne az első gondolatod, ha megnyerné a versenyt?

Ha megnyerném a versenyt, az első gondolatom az lenne, hogy talán a díj megnyerésével több helyre is eljut a hangom és jobban kiállhatok magunkért és a sorstársakért.

Mit üzennél a többi anyukának, akik hasonló cipőben járnak?

Higgyétek el nem vagytok egyedül! Merjetek segítséget kérni, ha arra van szükségetek és ne féljetek az emberek gonosz megjegyzéseitől, mert többen vagyunk, aki kiállnak értetek és sose hagyunk magatokra titeket!